Tajemnice wileńskiego chleba

Wileńszczyzna to kraina, w której mieszają się kultury i gusta kulinarne narodów z Litwy, Polski, Rosji i Białorusi. Ma to swe odzwierciedlenie w bogactwie zabytków, a także różnorodności potraw i wyrobów piekarsko-ciastkarskich. Wileńszczyzna poza swymi zabytkami słynie również z tradycyjnych dla tego regionu wyrobów piekarskich. Będąc w tym miejscu, nie można zapomnieć o kupnie jednego z najbardziej popularnych i tradycyjnych rodzajów chleba – chleba wileńskiego. Jest to tradycyjny, ciemny razowy chleb, mający kształt owalu. Do specjałów wileńskich poza tradycyjnymi wypiekami piekarskimi należą również wyroby cukiernicze. Najbardziej znane to żagarelis i šakotis.






Tajemnice wileńskiego chleba Tajemnice wileńskiego chleba Reviewed by Szymon Konkol on 17:10 Rating: 5

Brak komentarzy